
تماس از معلولان مناسبسازی از مدیریت شهری


معمولاً یکی از مهمترین درخواستهای معلولان و جانبازان از مدیران شهری بهسازی معابر است و آنها بارها خواستار مناسبسازی جدولها، پیادهروها، بوستانها و… شدهاند. حالا کانون معلولان منطقه، تفاهمنامهای با معاونت فنی و عمران شهرداری امضا کرده است که بر اساس آن اگر معلولی نیاز به مناسبسازی جلو در منزلش یا معبری داشته باشد، این کار به دست نیروهای معاونت فنی و عمران شهرداری منطقه انجام میشود. حالا اعضای کانون منتظر تماس شهروندان هستند. اما پس از تماس خواسته معلولان چگونه پیگیری و اجرایی میشود؟ برای پاسخ به این سؤال سراغ «شهرام مبصر» مسئول کانون معلولان منطقه ۲ و مدیر موسسه ساحل امید رفتیم.
بهسازی ۶۰درصداز معابر در سالهای اخیر
دفتر موسسه ساحل امید در محله برق آلستوم و داخل پارک شاهین قرار دارد. بوستان ۳ سال پیش به دنبال اجرای طرح بهسازی معابر برای تردد معلولان و جانبازان مناسبسازی شد و حالا میتوان از این بوستان بهعنوان پارک مناســـب برای تردد معلولان یاد کرد. حتی ورودی ساختمان موسسه ساحل امید هم برای قشر آماده شده و «شهرام مبصر» خود با ویلچر وارد دفتر میشود. او درباره بهسازی معابر منطقه برای تردد معلولان و جانبازان میگوید: «معابر منطقه ما نسبت به بسیاری از مناطق شهر تهران وضع بهتری دارد. چون از سال ۱۳۹۰ با همکاری معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری منطقه و به دستور شهردار وقت طرح بهسازی معابر برای معلولان شروع شد. در آن سالها من با همکاری ۲۶ نفر از معلولان و جانبازان منطقه به تمامی کوچهها و خیابانهای منطقه میرفتیم و مکانهای مورد نیاز برای مناسبسازی را شناسایی میکردیم. سپس کارشناسان معاونت ترافیک و نواحی در محل حاضر شده و در نهایت عملیات عمرانی زیر نظر کانون معلولان شروع میشد. با این شیوه ۶۰درصد معابر منطقه مناسبسازی شد. اما در تفاهمنامه جدید در نظر داریم که مقابل در منازل معلولان و جانبازان را شروع کنیم. البته اگر مکانی هم اعلام شود که نیازمند مناسبسازی باشد، در دستور کار قرار میدهیم.»
مناسبسازی سبب کمک به دیگران هم میشود
به گفته دبیر کانون معلولان منطقه ۲ در هفتههای اخیر برخی از شهروندان پس از فراخوان اعلام مکانهای مورد نیاز برای مناسبسازی با کانون تماس گرفتهاند و موارد مطرح شده در حال بررسی است. تعدادی هم در اختیار معاونت فنی و عمران منطقه قرار گرفته است. مبصر درباره تعداد معلولان و جانبازان منطقه میگوید: «متأسفانه آمار مشخصی در این زمینه نداریم. اما در هر دوره بیش از ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر از معلولان در برنامههای ما شرکت میکنند و امیدواریم که خواستههای خود را مطرح کنند. البته در زمینه بهسازی معابر، ما معتقدیم که تنها معلولان و جانبازان نیاز به مناسبسازی معابر ندارند و مسیر تردد کهنسالان، مادری که با کالسکه فرزندش از خیابانی میگذرد و حتی مادران باردار باید برای عبور مناسب باشد. به همین دلیل در سالهای قبل هنگام اجرای طرح مناسبسازی معابر، با توجه به اینکه مسئولیت معرفی مکانها و نظارت بر پیمانکاران را به عهده کانون معلولان گذاشته بودند، تلاش میکردیم مسیری مناسب برای همه شهروندان ایجاد کنیم.»
لطفا شهروندان رعایت کنند
در تفاهمنامه کانون معلولان با معاونت فنی وعمران شهرداری منطقه، مواردی مانند جدولگذاری، نصب پل روی جوی آب، همسطحسازی پیادهرو، حذف موانع فیزیکی مانند میله و حتی نصب تابلو محل عبور معلولان پیشبینی شده است که با تماس فرد معلول و به دنبال آن اعلام به معاونت فنی وعمران شهرداری، اقدامات لازم شروع میشود. اما مبصر توقعی از شهروندان منطقه دارد. او میگوید: «متأسفانه برخی از شهروندان بیتوجه هستند. بهعنوان مثال در پارک شاهین به دلیل رفت و آمد معلولان بهویژه با ویلچر میلهها برداشته شده است، اما برخی موتورسواران از این فرصت استفاده کرده و با موتور وارد بوستان میشوند که این مزاحمتهایی را برای شهروندان دارد. یا پیشبینی کردیم که مانند سالهای گذشته پس از مناسبسازی برخی از پیادهروها و انجام خطکشی، تابلو توقف ممنوع نصب کنیم یا حتی برخی مکانها را به توقف خودروهای معلولان اختصاص دهیم. اما متأسفانه برخی از شهروندان به این موضوع بیتوجه هستند و دقیقاً خودروشان را در مقابل این تابلوها نگه میدارند. در چنین وضعی فرد معلول باید مسافت زیادی را تا رسیدن به پل طی کند تا بتواند از خیابان بگذرد. بنابراین همزمان با اجرای این طرح، توقع همکاری شهروندان را هم داریم.»
مسیرهای غیرممکن برای مناسبسازی
مبصر معتقد است که در برخی از محلههای منطقه اجرای طرح بهسازی تا حدودی غیرممکن است. او میگوید: «از خواستههای برخی از معلولان بهسازی و همسطحسازی پیادهروها بود. اما در برخی از محلهها مانند کوی نصر و سعادتآباد این کار شدنی نیست. حتی نمیتوانیم رمپ داشته باشیم چون این ۲ خیابان سراشیبی دارند و اصلاً پیادهروهایش در یک سطح نیست و برای مناسبسازی باید کل پیادهرو تخریب و همسطح شود. به همین دلیل نمیتوانیم کاری انجام دهیم اما در سایر موارد به محض طرح مشکل، موضوع به اطلاع معاون فنی و عمران شهردار منطقه میرسد و دستور بهسازی صادر میشود. در هر حال امیدواریم معلولان منطقه همکاری کرده و خواستههای خود را مطرح کنند. چون حالا که مسئولان پای کارآمدهاند و خودشان اعلام میکنند که محل را مشخص کنیم، بهتر است که بر اساس خواسته خود افراد باشد.
۱۰۰ محل، نیازمند همسطحسازی برای تردد معلولان است
بیش از ۱۰۰ محل در منطقه برای همسطحسازی و مناسبسازی معلولان و جانبازان شناسایی شده است.
«حمیدرضا رنجبر» در اینباره گفت: «معاونت حملونقل و ترافیک شهرداری منطقه برای استفاده راحتتر اقشار مختلف جامعه بهخصوص افراد آسیبپذیر، کمتوان و معلولان از معابر منطقه از ابتدای سال جاری با توجه به بازدیدهای میدانی و درخواست مردم، بیش ار ۱۰۰ محل نیازمند مناسبسازی را برای تسهیل در تردد این گروه شناسایی کرده است.»
معاون حملونقل و ترافیک شهردار منطقه افزود: «در ۴۵ روز آینده همه این معابر مناسبسازی خواهد شد. با اجرای این طرح مشارکت هرچه بیشتر معلولان و کمتوانان در فعالیتهای اجتماعی محقق خواهد شد.»
معلولان و جانبازان منطقه میتوانند برای مناسبسازی فضای بیرونی منازل خود با دفتر موسسه ساحل امید به شمارههای ۴۴۲۹۳۲۷۰ یا ۴۴۲۱۷۷۸۰ تماس بگیرند.